Θα Μπορούσε Να Μην Είχε Συμβεί ΑΓΡO-SOS

Δεν θυμάμαι τίποτε. Μόνο αυτή τη φρίκη ανάμεσα στο “συνέβη” και στο “θα μπορούσε να μην είχε συμβεί” *

Τα θανατηφόρα “ατυχήματα” στην χώρα μας από τρακτέρ καθώς και οι τραυματισμοί συνανθρώπων μας από αλυσοπριονα, φρέζες, χορτοκοπτικά μηχανήματα απασχολούν συχνά την καθημερινή επικαιρότητα. Αναφέρονται συνήθως διάφορα περιστατικά στο διαδίκτυο και στν ημερήσιο τύπο σε μικρές στήλες στο περιθώριο που διαβάζονται γρήγορα ή καθόλου. Την επαύριον βέβαιως ξεχνιούνται χάνονται στο διαδικτυακό μαυσωλείο και μένουν μόνο οι οικογένειες των θυμάτων και ο στενός περίγυρος τους στο έλεος του θρήνου και στη δίνη όλων των επιπτώσεων που ακολουθούν (στην Ελλάδα είμαστε!).

Αλήθεια θα μπορούσαν να μην είχαν συμβεί “ατυχήματα” τέτοιου είδους που “χτυπούν” συνήθως σε αγροτικές – ημιαγροτικές περιοχές της χώρας αλλά και σε κήπους σπιτιών αστικών περιοχών; (Καταγράφονται πρόσφατα θανατηφόρα ατυχήματα από τρακτέρ στην Κερατέα και Κυπαρισσία και σοβαρός τραυματισμός από φρέζα 13χρονου στον Ωρωπό). 

Υπάρχουν μέτρα, πρόληψη από την πολιτεία; Ασχολείται κάποια κρατική υπηρεσία – Υπουργείο;  Υπάρχει μήπως κάποια έρευνα επιστημονική – δημοσιογραφική;  

Η αφίσσα που ακολουθεί έγινε από τον Πανελλαδικό Σύλλογο SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ και πρωτοβουλία κατοίκων των Μεσογείων (που έχουν υποστεί τροχαία στην οικογένεια τους). Την υπογράφουν η ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστικη Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων) και ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσογείων. Είμαι μία αρχή. Θα ακολουθήσει από τον Σύλλογο SOS ενημερωτική εκδήλωση με ειδικούς με στόχο να μηδενιστούν τέτοιου είδους “ατυχήματα”. Πρόθεση του SOS είναι μαζί με τους ενδιαφερόμενους φορείς και η εκτύπωση ενός ανάλογου φυλλαδίου με αποδέκτες όλους τους οδηγούς τρακτέρ. Το φυλλάδιο αυτό, μπορεί να διακινηθεί από τους συνεταιρισμούς όλης της χώρας.

Περιμένουμε τις υποδείξεις – συστάσεις σχετικές με την πρόληψη, προβληματισμό και εμβάθυνση στο θέμα αυτό.

Γιώργος Ιατρού

(Μέλος του συλλόγου SOS)

* από το θεατρικό έργο “Η συνοδός” της Νίνας Μπερμπέροβα.