Ο ΚΑΜΠΟΣ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ – Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ

Το ιστορικό Σαββατιανό (Vitis vinifera L. “Savvatiano”) είναι η κυρίαρχη, από άποψη όγκου καλλιέργειας, ελληνική ποικιλία και η πιο πολυφυτεμένη του αττικού αμπελώνα, ενός από τους αρχαιότερους της Ελλάδας.

Το σύγχρονο πρόσωπο της ποικιλίας, που οφείλεται στη συστηματική εργασία στον αμπελώνα και στο οινοποιείο, αναδεικνύει τα διακριτικά, αλλά ξεχωριστά αρώματα κίτρινων φρούτων. Ο τρύγος την κατάλληλη περίοδο και η σύγχρονη οινοποίηση, εξασφαλίζουν την οξύτητα, τη φρεσκάδα και την ένταση του Σαββατιανού. Προκύπτουν έτσι εξαιρετικά φρέσκα, αρωματικά λευκά κρασιά (αρκετά από τα οποία ΠΓΕ), αλλά και μοντέρνες ρετσίνες που αφήνουν πίσω τους το κακό παρελθόν της οινικής Ελλάδας  και συνεχίζουν άξια την παράδοση της «ρετσίνας Μεσογείων». Το Σαββατιανό μπορεί επίσης να συμμετέχει σε χαρμάνια, συμβάλλοντας στην παραγωγή πολλών ετικετών λευκών ξηρών κρασιών.

Ένα Σαββατιανό που έχει οινοποιηθεί σωστά, αποτελεί ιδανική συνοδεία, ως γνήσιο ‘κρασί φαγητού’, για κάθε τραπέζι και πιάτο.

Ο κάμπος των Μεσογείων είναι  ο μοναδικός κάμπος της Αττικής και πλέον ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες του λεκανοπεδίου. Μια γεωργικά πλούσια περιοχή που θα μπορούσε να παίξει ένα ξεχωριστό ρόλο σε μια διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης, διασφαλίζοντας ένα κομμάτι της διατροφικής επάρκειας της χώρα μας. Οι τεράστιες αγροτικές εκτάσεις παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κρασί, ελιές και λάδι.